Una cantata audiovisual sobre el mite de Sant Jordi trenca estereotips de gènere a ritme de pop-rock
La Factoria Bram i la Setmana Medieval de Montblanc us conviden, del 12 al 23 d’abril, a seguir en línia, “La Cantata de la Llegenda de la Princesa i Sant Jordi” vista a través dels ulls d’una princesa que no vol que ningú la salvi i que reivindica poder ser ella mateixa.
Per fer-ho, han elaborat 6 episodis d’uns 4 minuts de durada cadascun, els quals es publicaran al canal de Youtube de la Factoria Bram a les 8 del matí dels dies 12, 14, 16, 19, 21, 23 d’abril. A cada capítol s’explica una part d’aquesta història a partir del text teatral de la cantata original, per després donar pas a cadascuna de les 6 cançons que conformen l’obra.
En aquesta cantata hi podem trobar Sant Jordi i la Princesa anant junts a trobar el drac, dones i homes soldat, una princesa que vol decidir per ella mateixa i altres elements que trenquen els estereotips de gènere. És la llegenda de Sant Jordi del segle XXI, en format audiovisual i explicada a ritme de pop-rock amb les veus dels cantautors Joan Reig i Maria Jacobs.
El 8 de Març d’aquest 2021, ja es va publicar una de les 6 cançons, “Jo soc més que una princesa“, la més reivindicativa.
Origen de la cantata
Donada la situació actual de pandèmia, la Factoria Bram i la Setmana Medieval de Montblanc han decidit portar el llibre CD de “La Cantata de la Llegenda de la Princesa i Sant Jordi” al format audiovisual per assegurar la continuïtat d’aquesta versió del mite de Sant Jordi que 400 escolars de la Conca de Barberà van estrenar el
3 de maig de 2019.
Enllaç de l’estrena: [ https://bit.ly/3rspLK1 ]
L’any 2020 l’havien d’interpretar uns 1000 alumnes de 7 centres escolars de Vila-seca, amb el suport del Conservatori de Música de Vila-seca, i també 4 centres escolars de Vallirana. També s’estava preparant l’obra en format de Teatre Musical dins dels actes de la Setmana Medieval de Montblanc. Però la Covid-19 ho va aturar tot.
Principals Valors de la cantata
La princesa Elionor es reivindica com a dona abans que princesa, com a persona que vol triar què fer, com viure i amb qui vol viure enlloc que se li imposi una formació, activitats de lleure i futura parella segons els estereotips i rols de gènere dels seus pares, els quals la fan del tot infeliç.
Elionor és una noia que es vol valdre per si mateixa i que reivindica que no necessita cap cavaller que la salvi, però sí que proposa a Sant Jordi anar junts, l’un al costat de l’altre, a veure què passa amb la bèstia que té espantada tota la vila.
Elionor i Jordi, quan coneguin el Drac, s’enduran una bona sorpresa. S’adonaran que tot allò que ens diguin dels altres, de com són i què fan, val més comprovar-ho per nosaltres mateixos.
El Llibre CD
En paral·lel als assajos i preparació per a l’estrena del 3 de maig de 2019, el gener d’aquell mateix any, l’editorial La Musca va presentar la publicació d’aquesta obra en format de llibre CD per tal de satisfer les necessitats plantejades per les mateixes mestres de música de les diverses escoles de la Conca a l’hora de disposar d’una cantata per poder-la preparar i elaborar a distància.
El llibre de la cantata es pot aconseguir a la botiga On-line de La Musca.
Tant hi ha les partitures elementals de cada cançó, veu i acords, com el text teatralitzat i un disc compacte amb les 6 cançons cantades i també en versió instrumental perquè els alumnes hi puguin cantar a sobre a mode de Karaoke.
Si algun centre estigués interessat a representar la cantata amb la part instrumental interpretada amb músics en directe, l’autor pot facilitar les partitures de totes les parts instrumentals de totes les cançons en format PDF.
Els Autors
Text, lletra i música: Jordi Cartañá (Montblanc, 1975) és radiofonista, periodista, compositor autodidacta i s’autoproclama amant de Montblanc. Va començar a la ràdio de la seva localitat als 14 anys, i actualment treballa a Ràdio Reus Cadena SER i a TAC 12, la televisió del Camp de Tarragona. Ha passat per Ràdio Barcelona, Rac 1, Ràdio Sabadell i Canal Reus. Ha compost la banda sonora de les Llegendes de Sant Jordi de Montblanc de 2010 i 2014, de la Dracum Nocte de 2011 i ha fet sintonies de programes on ha treballat.
Il·lustracions i animació – Laura Magrinyà (Montblanc, 1994) és graduada en Belles Arts i en Conservació i Restauració de Béns Culturals, ha combinat la creació artística amb la preservació del patrimoni. En el context de les Belles Arts es va especialitzar en escultura, tot i que els projectes artístics que ha anat realitzant se centren bàsicament en la il·lustració i el disseny. Actualment treballa de restauradora i, puntualment, realitza treballs en l’àmbit creatiu.
Joan Reig. (Constantí, 1963). És bateria d’Els Pets i també membre d’altres formacions com Refugi, Mesclat i Tàrraco Surfers. L’any 2018 va presentar el seu primer disc com a cantant en solitari després de més de 35 anys sobre els escenaris, amb cançons que són un resum d’allò que interpreta en els seus concerts: peces pròpies noves, d’altres d’Els Pets readaptades i també versions d’artistes que l’han marcat com a músic i persona. Actualment també treballa a Tac12. A la cantata, Reig interpreta ‘La cançó del Drac’: “No m’imagino a una altra persona cantant-la” explica Jordi Cartañá, company de cadena des de fa sis anys. “El Joan juga a primera divisió, i que et digui que la cançó li ha encantat i que vol participar en el projecte és una satisfacció enorme”, afegeix.
Maria Jacobs (Valls, 1999). La seva passió és la música, bé sigui amb la guitarra, el piano, l’orgue o l’acordió. Va compondre la seva primera cançó als 13 anys. El novembre de 2019 va presentar el seu segon disc d’estudi amb RGB Global “Invisible”. Jordi Cartañá afirma que “quan menys ens ho esperem, la Maria eclosionarà i serà la gran revelació musical del nostre país”.
Aquest projecte s’ha pogut tirar endavant gràcies a: