Cantata de la Llegenda de la princesa i Sant Jordi

Sant Jordi i la Princesa anant junts a trobar el drac, dones i homes soldat, i altres elements que trenquen els estereotips de gènere. És la llegenda de Sant Jordi del segle XXI, explicada a ritme de pop-rock a la ‘Cantata de la Llegenda de la Princesa i Sant Jordi’, amb música i lletra del periodista montblanquí Jordi Cartañá i les veus de Joan Reigi de Maria Jacobs. Un projecte de la Factoria BRAM i tot un esdeveniment musical que s’estrenarà públicament el proper 3 de maig a Montblanc, quan la cantaran 400 escolars de la Conca de Barberà. I per si no fos prou, la cantata ja està disponible en llibre-disc, amb il·lustracions de la també montblanquina Laura Magrinyà i una acurada edició a càrrec de l’editorial La Musca, de l’Espluga de Francolí.

“Tenia clar que aquesta vegada no fos Sant Jordi qui salvés la princesa, sinó que tots dos junts, amb el mateix valor i les mateixes pors, anessin a trobar el Drac”. Aquesta frase de Jordi Cartañá deixa clares les intencions de la cantata i del seu llibre-disc, amb un alt component pedagògic i que busca trencar estereotips de gènere, tot preservant –això sí– l’essència i els valors que envolten el mite de Sant Jordi. Per això, segons afegeix el seu artífex, “es tracta d’una obra adient per treballar-la a les escoles i també per gaudir-ne a casa en família”.

 

Emmarcada en el gènere del pop-rock, la ‘Cantata de la Llegenda de la Princesa i Sant Jordi’ intercala el relat teatral amb sis cançons plenes de ritme. Hi trobem al cantautor de Constantí Joan Reig interpretant ‘La cançó del Drac’, a la també cantautora Maria Jacobs, de Valls, col·laborant en quatre temes més, i al mateix Jordi Cartañá cantant en una altra de les cançons. La cirereta del pastís és la col·laboració de tres cors infantils de l’Escola de Música de Montblanc, la trompeta de l’Èdim Martí o el violí de Daan Strootman.

Pel que fa al llibre-disc, que ja va fer la seva primera aparició en públic el passat 19 de gener al sopar d’elecció de Sant Jordi i la Princesa de la Setmana Medieval de Montblanc d’enguany, inclou un gran nombre d’il·lustracions, les partitures de les cançons i un CD on es poden escoltar i també cantar, ja que també ofereix les versions instrumentals per poder-hi cantar a sobre. El llibre-disc aspira a formar part del repertori de cantates infantils d’arreu del país.

 

Estrena multitudinària

Els primers escolars a estrenar-la seran els centenars d’alumnes de cicle mitjà d’escoles de la Conca de Barberà que la cantaran el divendres 3 de maig al matí a Montblanc, en l’acte biennalque organitza el Centre de Recursos Pedagògics de la Conca de Barberài que, en aquesta ocasió, comptarà amb la col·laboració de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, organitzadora de l’exitosa Setmana Medieval montblanquina. La cantata és “un caramelet”, afirma el president de l’entitat, Joan López, qui destaca la bona acollida del llibre-disc en el sopar d’elecció de la Princesa i de Sant Jordi d’enguany.

Els qui ja han vist o escoltat la ‘Cantata de la Llegenda de la Princesa i Sant Jordi’ asseguren que la lletra i la musica atrapen des de la primera nota, igual que les il·lustracions de Laura Magrinyà. “De seguida em va entusiasmar el plantejament d’aquesta cantata pel que fa a la igualtat de gènere. Per això he volgut dibuixar una Princesa que va amb pantalons o un Sant Jordi més aviat dolç”, assenyala l’autora montblanquina. Quant a Maria Jacobs, es mostra feliç de participar a la ‘Cantata de la Llegenda de la Princesa i Sant Jordi’: “M’encanta tot: el vessant escolar, la llegenda emocionant i plena de valors, la música… És un projecte rodó, una joia”, assenyala. En el mateix sentit, Josep Maria Vidal, de l’editorial La Musca, afegeix que la cantata “encaixa en el concepte que tenim de cultura: una eina per a la transformació social, en aquest cas a través de la cultura, el patrimoni, el territori i la música”.

El llibre-disc estarà disponible a les llibreries a la Conca de Barberà i a Alt Camp a partir d’aquest 30 de gener. I a partir de febrer, en data encara per concretar, també es podrà trobar a la resta de Catalunya (informació a la pàgina de Facebook: @cantataprincesaisantjordi). I, naturalment, es pot adquirir a través del web de La Musca (www.lamusca.cat).

 

Jordi Cartañá(Montblanc, 1975) és radiofonista, periodista, compositor autodidacta i s’autoproclama amant de Montblanc. Va començar a la ràdio de la seva localitat, als 14 anys, i actualment treballa a Ràdio Reus Cadena SER i a TAC 12, la televisió del Camp de Tarragona. Ha passat per Ràdio Barcelona, Rac 1, Ràdio Sabadell i Canal Reus. Ha compost la banda sonora de les ‘Llegendes de Sant Jordi’ de Montblanc de 2010 i 2014, de la Dracum Nocte de 2011 i ha fet sintonies de programes on ha treballat.

Joan Reig. (Constantí, 1963). És bateria d’Els Pets i també membre d’altres formacions com Refugi, Mesclat i Tàrraco Surfers. L’any 2018 va presentar el seu primer disc com a cantant en solitari després de més de 35 anys sobre els escenaris, amb cançons que són un resum d’allò que interpreta en els seus concerts: peces pròpies noves, d’altres d’Els Pets readaptades i també versions d’artistes que l’han marcat com a músic i persona. Actualment també treballa a Tac12. A la cantata, Reig interpreta ‘La cançó del Drac’: “No m’imagino a una altra persona cantant-la” explica Jordi Cartaña, company de cadena des de fa tres anys. “El Joan juga a primera divisió, i que et digui que la cançó li ha encantat i que vol participar en el projecte és una satisfacció enorme”, afegeix.

Maria Jacobs(Valls, 1999). La seva passió és la música, bé sigui amb la guitarra, el piano, l’orgue o l’acordió. Va compondre la seva primera cançó als 13 anys. El seu primer disc és ‘7teen Secrets’, on ofereix diferents estils, colors i textures. Jordi Cartañá afirma que “quan menys ens ho esperem, la Maria eclosionarà i serà la gran revelació musical del nostre país”.

Laura Magrinyà(Montblanc, 1994) és graduada en Belles Arts i en Conservació i Restauració de Béns Culturals, ha combinat la creació artística amb la preservació del patrimoni. En el context de les Belles Arts es va especialitzar en escultura, tot i que els projectes artístics que ha anat realitzant se centren bàsicament en la il·lustració i el disseny. Actualment treballa de restauradora i, puntualment, realitza treballs en l’àmbit creatiu.